Heus aquí una catalanofrancesa de Dunkerque i un català de Sabadell...

 

Les llengües són un dels grans patrimonis de la humanitat. No només serveixen per entendre’ns, sinó que són uns instruments incomparables d’identificació col·lectiva i de cohesió social i, alhora, maneres úniques i genuïnes de veure el món. Així, cada cop que desapareix una llengua, desapareix també una cosmovisió. I els catalans, de llengües en situacions complicades, en sabem una mica.

 

Amb aquesta iniciativa, i a través de vídeos, llibres, recitals, conferències, tallers i espais radiofònics expliquem de manera amena i entretinguda curiositats del català i d’altres llengües d’arreu del món amb l’objectiu de despertar la sensibilitat lingüística i, així, fomentar el respecte per totes les llengües i, en particular, pel català.

 

 

On ens podeu seguir?

 

Als nostres canals d'Instagram i YouTube. També disposem de tres espais radiofònics: Un univers de llengües (quinzenal a La Xarxa); Un món de mots (mensual a Ràdio Rubí), i Un univers de contes (quinzenal a Ona Bitlles). Si us fa gràcia, en podeu trobar les dates d'emissió a l'apartat Agenda del web o bé recuperar-ne els podcasts aquí.

 

 

Quins formats us oferim?

 

Perspectives (recital)

 

Perspectives és el punt de trobada literari de dos bojos per les paraules. A partir dels contes d'en David i de les traduccions al francès que n’ha fet la Jess, us oferim un viatge a aquell espai on conflueixen la realitat i la ficció. L’absurd, l’amor i la revolta són els pilars sobre els quals es fonamenta un món oníric ple d’humor i de tendresa. I tot plegat combinant el català amb el francès, oferint-nos així perspectives diferents d’una mateixa realitat. Perquè cada llengua és, ras i curt, una perspectiva única i genuïna del món. El recital té una durada d’una hora.

 

Les llengües de Miquel Martí i Pol (recital)

 

Amb aquest recital fem un recorregut per l'obra de Miquel Martí i Pol, no només com a poeta, sinó també com a traductor i, sobretot, com a autor traduït. Després de contextualitzar-la, compartim una lectura de poemes en català i en diverses de les altres llengües a què va ser traduït, mostrant així la internacionalitat de la poesia d'un dels autors cabdals del nostre país. El recital té una durada d'una hora.

 

Un món de llengües (conferència)

 

Amb aquesta conferència expliquem de manera amena i entretinguda curiositats del català i d’altres llengües d’arreu del món amb l’objectiu de despertar la sensibilitat lingüística i, així, fomentar el respecte per totes les llengües i, en particular, pel català. La conferència té una durada d’una hora i inclou un torn obert de paraules.


Assertius amb el català (taller)

 

Amb aquesta taller reflexionem sobre la importància de preservar totes les llengües i, en particular, el català, i aportem enfocaments i recursos per aprendre a usar-lo de manera sostenible i plenament assertiva. Per fer-ho, desmuntem prejudicis, desaprenem hàbits fortament arrelats i adquirim tècniques senzilles que ens permeten avançar progressivament cap a un ús personal desacomplexat del català. El taller està pensat tant per a persones que encara no s’han llançat a parlar català com per a aquelles que, tot i ser-ne parlants habituals, canvien de llengua en situacions determinades. El taller té una durada de dues hores i combina parts teòriques i pràctiques.

 

El català a les aules (taller per al professorat)

 

Aquest taller, amb un format similar a l'anterior, està adreçat específicament al professorat i ens aporta reflexions i recursos per poder transmetre als alumnes la importància de preservar la diversitat lingüística i, més concretament, el català. L'objectiu és que els docents disposin d'eines que els permetin treballar el tema a l'aula d'una manera didàctica i entretinguda. L'activitat té una durada estàndard de dues hores, tot i que podem fer-ne una versió extesa de quatre, en què els continguts són treballats amb més profunditat mitjançant dinàmiques de grup.

 

Un món de contes (taller per a instituts)

 

Amb aquesta activitat, a dues llengües, català i francès, recitem i interpretem contes propis per oferir perspectives diferents d’una mateixa història, despertant així l’interès per la diversitat lingüística i pel gènere del conte. L’activitat està pensada per a classes de llengua o de literatura i és adaptable a nivells diversos, des de Secundària i Batxillerat fins a cursos per adults. L’activitat té una durada d’una hora.

 

 

Publicacions

 

Disposem d'un Dossier d'activitats per treballar a l'aula amb preguntes sobre els nostres vídeos (us l'enviem gratuïtament!) i hem publicat dos llibres (en teniu més informació a l'apartat Llibres del web):

 

Perspectives. Un món de llengües (Sibilam Edicions, 2020)

 

Un univers de contes (Sibilam Edicions, 2021)

 

 

Voleu parlar amb nosaltres?

 

Si voleu més informació de les nostres activitats o bé ens voleu fer alguna proposta, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres. De fet, ens encanta fer col·laboracions! A tall d'exemple, hem participat en programes dels canals Tasta MotsCatalán Fácil i Els Book Hunters, hem fet una adaptació dels nostres vídeos per a dos cursos de l'Aula d'Extensió Universitària de Sabadell, per a la Gent Gran, hem pres part en campanyes promocionals de la cooperativa alimentària Terra Social Food i de la 2a Festa de la Flor del Pla del Penedès i hem fet la locució de l'espectacle Foedus.

 

Ja ho sabeu, doncs! Empleneu el formulari de l'apartat Contacte del web o envieu-nos un correu electrònic. Som-hi!